Friday, July 10, 2009

Ke mana anak kita pergi?

Salam
Kebetulan dakwat printer kat rumah saya dah habis. Oleh kerana ada dokumen yang nak diserahkan pada hari ni, sayapun pergi ke salah sebuah cyber kafe di seksyen 3 BBB, dekat petronas. Waktu masa tu lebih kurang pukul 10.00pagi. Apa yang menyedihkan ialah, pada waktu tu cyber kafe tu dipenuhi dengan pelajar yang asyik bermain game. Saya yakin budak2 tu adalah pelajar tingkatan 1 dan 2 yang bersekolah di sesi petang. Besar kemungkinan ibu bapa mereka tak tahu aktiviti anak-anak ni. Mana ada ibu bapa yang nak biarkan anak-anak mereka melepak menghabiskan masa dicyber cafe.

Saya tak berhajat nak memanjangkan cerita masalah anak-anak ni yang jika tidak dikawal ianya akan merosakkan generasi kita yang akan datang.

Jika kita lihat sistem pendidikan kita sekarang ni, hanya pelajar sekolah rendah sahaja yang disediakan kelas agama pada setiap hari. Tetapi malangnya tidak banyak ataupun tidak ada institusi yang boleh meneruskan pengajian agama untuk pelajar yang berada di peringkat menengah. Oleh itu berlaku masalah di atas yang mana terdapat ruang kosong pada waktu pagi bagi pelajar ting 1 dan 2 yang belajar di sesi petang. begitu juga pelajar ting 3-5 mempunyai ruang kosong pada waktu petangnya pula. Apa yang mereka nak buat pada waktu tu.


Anak-anak ni akan rasa bebas apabila masuk ke era sek menengah kerana tak perlu pergi ke kelas agama. Persoalanannya, adakah kita boleh monitor anak-anak ni supaya duduk di rumah, buat ulang kaji, mentelaah buku, baca alquran dll. Saya fikir dah tentu sukar. Saya sendiri memang tak mampu nak pastikan perkara tersebut berlaku.

Oleh sebab itu kita sebagai ibu bapa yang perlu membantu anak-anak ni dengan menyediakan aktiviti yang munafaat kepada mereka. Sebenarnya perkara ni baru sahaja dibincangkan pada minggu lepas dalam jk surau Abdul Rahman Auf yang mana Biro Pendidikan akan mengambil tanggungjawab bagi menyediakan penyambungan pendidikan agama yang mereka telah ikuti di sekolah rendah.

Biro Pendidikan akan menganjurkan kelas agama bagi pelajar sekolah menengah bertempat di surau Abdul Rahman Auf Taman Bangi 3. Maklumat lanjut mengenai kelas ini akan dimaklumkan kemudian dan insyaallah ianya akan dimulakan tidak lama lagi. Kepada ibubapa yang berminat boleh buat pendaftaran mulai sekarang. Semoga dengan usaha yang kecil ini akan memberi munafaat kepada kita terutamanya kepada anak-anak kita.

Sekian, Wassalam

Zulkarnain Yazid
Pengerusi Surau Abdul Rahman bin Auf TB3

No comments: